Wat is de Beroepsinschakelingstijd en wat betekent het als je naar het buitenland wilt?

Ben je net afgestudeerd en klaar voor een avontuur in het buitenland? Dan moet je zeker stilstaan bij de beroepsinschakelingstijd (BIT). Dit is de periode van 12 maanden waarin je officieel als werkzoekende wordt geregistreerd en actief op zoek gaat naar werk. De BIT is belangrijk voor je toekomst, ook als je plannen hebt om tijdelijk naar het buitenland te gaan. Hier leggen we uit wat het is en wat je moet regelen om alles in orde te hebben.

Wat is de beroepsinschakelingstijd?

In Vlaanderen en Brussel begint je beroepsinschakelingstijd zodra je je inschrijft bij de VDAB (Vlaanderen) of Actiris (Brussel) als werkzoekende. Gedurende 12 maanden moet je actief zoeken naar werk. Deze periode is een voorbereiding op de arbeidsmarkt, en het is een vereiste om na afloop een inschakelingsuitkering te kunnen krijgen, mocht je geen werk hebben gevonden.

Inschrijven als werkzoekende vóór je naar het buitenland gaat

Ook al ga je naar het buitenland voor een korte periode, is het belangrijk dat je je eerst inschrijft als werkzoekende in Vlaanderen of Brussel. Dit is een cruciale stap, want de beroepsinschakelingstijd begint pas te lopen vanaf de datum van je inschrijving. Als je dit niet doet, begint die periode later, en dat kan vertraging opleveren als je bijvoorbeeld na je buitenlandse avontuur recht wil hebben op een uitkering.

Zorg dus dat je, voordat je vertrekt, alles regelt met de VDAB of Actiris en dat je toestemming vraagt om naar het buitenland te mogen gaan. Dit kan zelfs online, zodat je alles op afstand kunt opvolgen. Indien VDAB of Actiris jou geen toestemming geeft, zal de beroepsinschakelingstijd tijdens je buitenlands verblijf stopgezet worden en moet je je opnieuw inschrijven als werkzoekende als je terugkomt.

Wat als je in het buitenland bent?

Wanneer je naar het buitenland vertrekt voor een korte periode, bijvoorbeeld voor een stage of een werkervaring, blijf je in de meeste gevallen ingeschreven als werkzoekende. Het is dus belangrijk om toestemming te vragen alvorens je vertrekt en in contact te blijven met je contactpersoon bij de VDAB of Actiris en aan te tonen dat je ook in het buitenland actief blijft in je zoektocht naar werk of ervaring opdoet die je kansen op werk in België vergroot. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt en de nodige documenten zoals stagecontracten of studie-inschrijvingen voorlegt.

Actief zoeken naar werk: ook in het buitenland?

Ook al ben je in het buitenland, tijdens je beroepsinschakelingstijd ben je verplicht om actief te zoeken naar werk. Dit betekent dat je regelmatig moet solliciteren of deelneemt aan stages of opleidingen die je kansen op een job vergroten. Dit kan ook werk in het buitenland zijn, zolang je aan de voorwaarden blijft voldoen en dit duidelijk communiceert met de VDAB of Actiris.

Terug naar België? Wat gebeurt er dan?

Zodra je terugkeert naar België en nog steeds geen werk hebt gevonden, loopt je beroepsinschakelingstijd gewoon verder. Als je de 12 maanden hebt voltooid en je nog geen job hebt, kan je onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een inschakelingsuitkering. Het is dus essentieel om je inschrijving en je zoektocht naar werk goed op te volgen, zowel in België als tijdens je tijd in het buitenland.

Samenvatting

De beroepsinschakelingstijd is een cruciale periode waarin je jezelf voorbereidt op de arbeidsmarkt, ook als je van plan bent tijdelijk naar het buitenland te gaan. Zorg dat je je inschrijft als werkzoekende voor je vertrekt en blijf in contact met VDAB of Actiris om je zoektocht naar werk te blijven opvolgen. Zo loop je geen vertraging op en ben je goed voorbereid wanneer je terugkeert. Veel succes met je buitenlandse avontuur!

Alle info over de Beroepsinschakelingstijd binnen jouw specifieke situatie, kan je terugvinden door bovenaan de zoekfunctie te gebruiken. Daarnaast kan je ook terecht op de themapagina.

Succes!