Dit is algemene info over de belastingen. Geef in de zoekfunctie bovenaan jouw situatie in voor specifieke info.
Belastingen
Op deze pagina
checkvoorvertrek biedt informatie voor tijdelijke verblijven in het buitenland. De volgende omstandigheden gelden voor deze informatie:
- Je hebt je domicilie in België
- Je werkt in het buitenland
- Je voert het werk fysiek uit in het buitenland
- De werkgever is gevestigd in dat land
Bijvoorbeeld: je woont in België en doet tijdens de zomer een vakantiejob op een camping in Frankrijk met een Frans arbeidscontract.
Is je situatie anders? Dan kan deze informatie niet van toepassing zijn. Neem in dat geval contact op met de FOD Financiën of vraag hulp aan de organisatie Vlamingen in de Wereld.
Wat zijn belastingen?
Van zodra je inkomsten ontvangt, betaal je daarop belastingen. De overheid financiert met deze belastingen heel wat verschillende zaken, zoals onze sociale zekerheid (kinderbijslag, werkloosheidsuitkeringen, pensioenen,…), kunst en cultuur, onderwijs, verbeteringen aan het wegennet,…
Belastingen worden geheven op inkomsten uit winstgevende activiteiten, zoals je loon als werknemer en je inkomsten als zelfstandige.
Vergoedingen uit niet-winstgevende activiteiten zijn normaal gezien niet belastbaar, zolang ze een grensbedrag niet overschrijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de onkostenvergoedingen die je als vrijwilliger, stagiair of au pair ontvangt.
Hoe worden mijn belastingen berekend als ik in het buitenland gewerkt heb?
Als je in België woont, betaal je Belgische belastingen op al je inkomsten, inclusief de inkomsten uit het buitenland (het zogenaamde wereldwijd inkomen). Het totale bedrag van je inkomsten bepaalt het percentage belasting dat je moet betalen.
Heb je in een ander land gewerkt, dan betaal je daar belastingen op de inkomsten die je daar verdiende.
Voorbeeld: je werkte twee maanden op een camping in Frankrijk. Volg deze stappen:
- Betaal belastingen in Frankrijk op wat je verdiende op de camping.
- Geef in België al je inkomsten (bijvoorbeeld Belgisch weekendwerk + Franse inkomsten) op in je belastingaangifte. België berekent je belastingpercentage op basis van dit totaal.
- Omdat Frankrijk en België een verdrag hebben, trekt België de Franse belastingen af van het bedrag dat je in België moet betalen.
Bewaar je buitenlandse belastingaangifte goed. Dit helpt je te bewijzen dat je al belastingen hebt betaald op je buitenlandse inkomsten bij het invullen van je Belgische aangifte.
In sommige landen worden belastingen automatisch ingehouden op je loon, en hoef je geen buitenlandse aangifte te doen. Dit verschilt per land. Vraag je buitenlandse werkgever om advies.
Betaal ik twee keer belastingen op dezelfde inkomsten?
Of je twee keer belastingen moet betalen, hangt af van het verdrag dat België met dat land heeft afgesloten.
Je gaat werken in een land waarmee België een overeenkomst afsloot
In de meeste gevallen betaal je slechts één keer belastingen, dankzij dubbelbelastingverdragen die België met veel landen heeft afgesloten. Deze verdragen bepalen in welk land je belastingen betaalt, zodat je niet twee keer belasting betaalt over hetzelfde bedrag.
België heeft verdragen met alle landen van de EER (behalve Liechtenstein) en Zwitserland, evenals met veel landen buiten de EER. De volledige lijst vind je op de website van de FOD Financiën.
Je gaat werken in een land waarmee België GEEN overeenkomst afsloot
Werk je in een land zonder verdrag? Dan betaal je mogelijk extra belastingen. België geeft je echter een “korting” van 50% op de belastingen op die buitenlandse inkomsten. Bewaar je bewijsstukken van de buitenlandse belastingen goed.
Zijn er uitzonderingen mogelijk, waardoor ik geen belastingen moet betalen?
Ja, jobstudenten profiteren van een speciale regeling: je mag elk jaar een bepaald aantal uren werken en een bepaald bedrag verdienen zonder belastingen te betalen. Dit maximumbedrag varieert elk jaar, dus controleer de actuele cijfers op Student@Work.
Heb je als jobstudent gewerkt, dan moet je het jaar daarna een belastingaangifte indienen. In deze aangifte vermeld je je inkomsten van het voorgaande jaar. Deze aangifte is verplicht als je gewerkt hebt.
Dit betekent niet noodzakelijk dat je belastingen moet betalen. Ook in het buitenland zijn er speciale regelingen voor studenten. Vraag dit na bij je buitenlandse werkgever.
Moet ik op al mijn inkomsten belastingen betalen?
Het is mogelijk dat er in het land waar je gaat werken regels bestaan rond het belastingvrij maken van beperkte inkomstenbedragen. Meer informatie daarover vraag je aan je werkgever. Voor België is het zo dat elke belastingplichtige recht heeft op een belastingvrij gedeelte van de inkomsten. Dat recht is van toepassing op het geheel van je inkomsten en dus ook op deze die je in het buitenland vergaarde.
Moeten mijn ouders meer belastingen betalen als ik werk?
Of je ouders meer belastingen betalen, hangt af van hoeveel jij verdient en of je ouders samen of apart belast worden. Dit bepaalt of jij fiscaal ten laste van je ouders bent. Vind alle informatie en bedragen op Student@Work.
Het maximumbedrag verschilt van het bedrag dat je als jobstudent mag verdienen zonder belastingen te betalen. Controleer dus beide bedragen.