Woordenboek

Een woord dat als Chinees klinkt? Lees hier wat het betekent.

beroepsinschakelingstijd

Indien je je studies beëindigd of stopgezet hebt, moet je een beroepsinschakelingstijd (‘wachttijd’) van 12 maanden doorlopen. Als je daarna nog werkzoekend bent, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een inschakelingsuitkering.

Je beroepsinschakelingstijd start vanaf het moment dat je je inschrijft bij VDAB (Vlaanderen) of Actiris (Brussel) als "werkzoekende schoolverlater”. In Brussel is deze inschrijving verplicht, in Vlaanderen niet, maar het is wel sterk aan te raden. De start van je beroepsinschakelingstijd hangt af van je inschrijvingsmoment.

Inschrijvingsmomenten

  • Beëindigde je je studies in juni of juli en schrijf je je in bij VDAB vóór 10 augustus? Dan start hij op 1 augustus.
  • Schrijf je je pas in op 10 augustus of later, dan start het op het moment dat je je inschrijft.
  • Beëindigde je je studies in september of tijdens het schooljaar? Dan start het op het moment dat je je inschrijft.

Meer info

domicilie

Een domicilie is het officiële adres waar je woont en waar je administratief staat ingeschreven bij de gemeente. De overheid gebruikt dit adres voor al je officiële correspondentie en juridische zaken, zoals belastingen, stemrecht en overheidsdocumenten. Het is daarom heel belangrijk dat je domicilie altijd correct geregistreerd staat. Indien je verhuist, moet je dat binnen 8 werkdagen doorgeven bij de dienst Burgerzaken van je nieuwe stad of gemeente, ook als je naar het buitenland gaat.

Verhuis je tijdelijk naar het buitenland?

Als je voor minder dan een jaar naar het buitenland verhuist, moet je de dienst Burgerzaken van je gemeente hiervan op de hoogte brengen. Je hoofdverblijfplaats wordt niet gewijzigd door je tijdelijke afwezigheid. Je blijft ingeschreven in de registers van je gemeente.

Meer info op basis van waar je woont:

In Vlaanderen

In Brussel

Verhuis je voor langere periode naar het buitenland?

Als je voor langere tijd naar het buitenland verhuist, zijn er een paar stappen die je moet volgen:

  1. Je uitschrijven bij je gemeente: Je moet je uitschrijven bij de dienst Burgerzaken van je huidige gemeente. Dit kan doorgaans vanaf 1 maand voor je vertrek en moet uiterlijk op de dag van je vertrek gebeuren. Je wordt dan uit het bevolkingsregister geschrapt.
  2. Een bewijs van uitschrijving aanvragen: Bij de uitschrijving kun je een attest van vertrek aanvragen, dat je eventueel nodig hebt om in het buitenland te registreren.
  3. Je adres doorgeven in het buitenland: Wanneer je je uitschrijft, moet je ook je nieuwe adres in het buitenland opgeven.
  4. Je aanmelden bij de Belgische ambassade of het consulaat: Na je aankomst in het buitenland is het belangrijk om je te registreren bij de Belgische ambassade of het consulaat in je nieuwe woonland. Hierdoor blijf je toegang houden tot bepaalde consulaire diensten, zoals het vernieuwen van je identiteitskaart of paspoort.

De informatie die je leest op checkvoorvertrek is enkel van toepassing als je voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat.

EER

De EER staat voor Europese Economische Ruimte.

Op dit moment (2024) zijn dit de landen van de EER:

  • Alle landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.
  • Daarnaast horen ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein bij de EER.

Let op:

  • Zwitserland is geen lid van de EER.
  • Het Verenigd Koninkrijk maakt sinds de Brexit in 2020 geen deel meer uit van de Europese Unie en dus ook niet van de EER.

De landen in de EER hebben onderlinge afspraken gemaakt over het verkeer van personen. Deze afspraken maken het makkelijker voor jou om tussen deze landen te reizen en om in een ander land te verblijven zonder je rechten te verliezen.

Reizen naar en verblijven in landen buiten de EER vraagt doorgaans meer papierwerk en de mogelijkheden zijn ook soms beperkter. Op checkvoorvertrek wordt daarom soms een onderscheid gemaakt tussen EER- en niet-EER-landen als bestemming.

onkostenvergoeding

Een onkostenvergoeding is een extralegaal voordeel waarbij je een bedrag ontvangt van je werkgever of stage organisatie om werkgerelateerde kosten te dekken. Denk bijvoorbeeld aan openbaar vervoer of aangekocht werkmateriaal.

Er zijn twee manieren waarop je onkosten kunt terugkrijgen van je werkgever:

  1. Forfaitair bedrag

    Je ontvangt elke maand een vast bedrag om je onkosten te dekken. Het voordeel is dat je geen bonnetjes of facturen hoeft in te dienen.

  2. Reële kosten

    In dit geval houd je een overzicht bij van alle werkgerelateerde uitgaven en dien je bewijsstukken, zoals facturen en bonnetjes, in om je onkosten vergoed te krijgen.

sociale zekerheid

Sociale zekerheid is een systeem dat wordt beheerd door de overheid en bedoeld is om mensen financieel te ondersteunen in verschillende levenssituaties, zoals ziekte, werkloosheid, ouderdom, of arbeidsongeschiktheid. Het doel van de sociale zekerheid is om een basisniveau van welvaart en bescherming te bieden aan burgers wanneer ze hun inkomen verliezen of extra zorg nodig hebben.

In België en veel andere landen bestaat het sociale zekerheidssysteem uit verschillende onderdelen, waaronder:

  1. Ziekte- en invaliditeitsverzekering: Helpt bij het betalen van medische kosten en voorziet in een vervangingsinkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.
  2. Werkloosheidsuitkering: Zorgt voor financiële steun als je je baan verliest.
  3. Inschakelingsuitkering: Zorgt voor financiële steun als je net van de schoolbanken komt.
  4. Pensioen: Geeft een uitkering aan mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
  5. Gezinsbijslag: Voor financiële ondersteuning van gezinnen met kinderen.
  6. Arbeidsongevallenverzekering: Voor compensatie bij een ongeval op het werk.

Iedereen die werkt, betaalt via belastingen en sociale bijdragen mee aan het systeem, zodat er geld beschikbaar is voor wie het op een bepaald moment nodig heeft.

Meer info

visum

Een visum is een officieel document of een stempel in je paspoort dat je toestemming geeft om een bepaald land binnen te komen, er te verblijven of er doorheen te reizen voor een bepaalde periode. Het visum wordt afgegeven door de autoriteiten van het land dat je wilt bezoeken en is vaak afhankelijk van het doel van je reis, zoals toerisme, studie, werk of familiebezoek.

Er zijn verschillende soorten visa, afhankelijk van je verblijf:

  • Toeristenvisum: Voor korte vakanties of recreatieve bezoeken.
  • Werkvisum: Voor mensen die in een ander land willen werken.
  • Studentenvisum: Voor studenten die in het buitenland gaan studeren.
  • Doorreisvisum (transitvisum): Voor mensen die via een land naar een andere bestemming reizen.

De voorwaarden en duur van een visum kunnen sterk variëren per land. In sommige gevallen heb je geen visum nodig voor een kort verblijf, afhankelijk van afspraken tussen landen.

Meer info