Dit is algemene info over het Groeipakket / kinderbijslag. Geef in de zoekfunctie bovenaan jouw situatie in voor specifieke info.
Groeipakket / kinderbijslag
In België ontvangen ouders een maandelijks bedrag voor elk kind dat ze opvoeden. De officiële namen hiervoor zijn “Groeipakket” in het Vlaams Gewest en “kinderbijslag” in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Goed om weten voor je verder leest:
- checkvoorvertrek vermeldt “Groeipakket/kinderbijslag” als de regels hetzelfde zijn. Wanneer er een verschil is tussen beide regels zal dat duidelijk vermeld staan.
- Voor de leesbaarheid zal checkvoorvertrek steeds “Brussel” gebruiken voor het gebied dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is met de 19 Brusselse gemeenten en “Vlaanderen” voor het Vlaams Gewest.
- checkvoorvertrek start steeds vanuit de situatie waarbij (een van) je ouders het Groeipakket/kinderbijslag krijgt/krijgen. Sta je als jongere op je eigen benen, dan ontvang je dit zelf.
Meer informatie over wie het bedrag ontvangt, vind je voor Vlaanderen bij het Groeipakket en voor Brussel bij Famiris:
Wie heeft recht op het Groeipakket/kinderbijslag?
Om het Groeipakket/kinderbijslag te ontvangen, zijn er vier basisvoorwaarden:
- Je hebt de Belgische nationaliteit of je hebt een ‘langdurig verblijfsrecht’
- Jouw officiële adres (‘domicilie’) is in België
- Je verblijft in België
Je bent jonger dan 25 jaar
Tussen 18 en 25 jaar zijn er wel extra voorwaarden.
Je bent jonger dan 18 jaar
Je ouders hebben onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket/kinderbijslag. In Vlaanderen is dat tot het einde van de maand waarin je 18 jaar wordt. In Brussel is dat op 31 augustus van het jaar waarin je 18 jaar wordt.
Je bent tussen 18 en 25 jaar oud
Je ouders krijgen onder voorwaarden nog steeds het Groeipakket/kinderbijslag in de volgende situaties:
1. Je bent leerling in het middelbaar onderwijs
Als je ingeschreven bent in een middelbare school, dan ontvangen jouw ouders nog steeds het Groeipakket/kinderbijslag indien:
- Je les volgt voor minstens 17 lesuren per week
- Je voltijds middelbaar onderwijs (ASO, TSO, BSO, KSO en Se-n-Se) of een andere vorm van onderwijs (duaal leren, deeltijds werken, buitengewoon onderwijs of hoger beroepsonderwijs) volgt
Je ouders ontvangen nog Groeipakket/kinderbijslag tot 31 augustus nadat je bent afgestudeerd in het middelbaar onderwijs.
Als je na je laatste schoolvakantie niet verder studeert, dan verandert jouw statuut op 1 september naar “schoolverlater” en veranderen de voorwaarden (zie punt 3).
2. Je bent student in het hoger onderwijs
Als je na het middelbaar gaat verder studeren, ontvangen jouw ouders nog steeds het Groeipakket/kinderbijslag indien je je inschrijft bij een erkende hogeschool of universiteit vóór 30 november van dat schooljaar.
Jouw ouders ontvangen nog Groeipakket/kinderbijslag tot 30 september nadat je bent afgestudeerd in het hoger onderwijs.
In bepaalde gevallen verandert jouw statuut van “student” naar “schoolverlater”. (zie punt 3)
Meer info over alle financiële onderwerpen voor studenten vind je op de website Centen voor studenten van de Vlaamse hogescholen en universiteiten.
3. Je bent schoolverlater
Je bent schoolverlater als je niet meer leerplichtig bent en geen voltijds onderwijs meer volgt. Dit kan zijn omdat je je opleiding succesvol hebt afgerond, of omdat je om een andere reden gestopt bent met je studies. Je status verandert naar “schoolverlater” na je laatste zomervakantie:
- na 31 augustus als je van het middelbaar komt
- na 30 september als je je hogere studies hebt afgerond
- tijdens het schooljaar wanneer je je hogere studies vroegtijdig beëindigt
Je ouders kunnen nog maximum 12 maanden het Groeipakket/kinderbijslag krijgen zonder dat je bent ingeschreven als leerling of student. Onder welke voorwaarden dit kan, hangt af van je woonplaats.
Heb je een onregelmatige studiecarrière gehad na je 18de met een of meerdere onderbrekingen in je studies? Dan kan het zijn dat je geen of beperkt recht hebt op deze “extra” maanden Groeipakket/kinderbijslag bij de uiteindelijke afloop van je studies. Vraag dit zeker na bij jouw uitbetaler.
Vlaanderen
Je hebt na je studies nog 12 maanden recht op het Groeipakket. In Vlaanderen hangt dit niet samen met je aanvraag voor de beroepsinschakelingstijd maar is het aangeraden om je zo snel mogelijk als werkzoekende in te schrijven bij VDAB.
Hier vind je meer info vanaf wanneer deze 12 maanden voor jou van start gaan:
het Groeipakket
Brussel
Je hebt na je studies nog 360 dagen recht op kinderbijslag. Om dat recht te behouden, ben je verplicht om je aan te melden als werkzoekende bij Actiris. Je wordt dan “werkzoekende schoolverlater” en komt in de beroepsinschakelingstijd terecht.
Hier vind je meer info over de voorwaarden om kinderbijslag te ontvangen als werkzoekende schoolverlater:
Famiris
4. Je volgt een alternerende opleiding
Je bent niet meer leerplichtig maar volgt een opleiding waarbij je leren en werken combineert. Vraag bij je uitbetaler na wat je moet doen als je naar het buitenland wilt gaan.
5. Je doorloopt een stage om benoemd te kunnen worden in een openbaar ambt
Als je jonger bent dan 25 en een stage loopt om benoemd te worden in een openbaar ambt, hebben je ouders nog steeds recht op het Groeipakket/kinderbijslag. Vraag bij je uitbetaler na wat je moet doen als je naar het buitenland wilt gaan.
Wanneer stopt je Groeipakket/kinderbijslag?
1. Je wordt 25 jaar
Je Groeipakket / kinderbijslag stopt wanneer je 25 wordt.
2. Je krijgt een sociale uitkering
Indien je een inschakelings- of werkloosheidsuitkering krijgt, hebben je ouders geen recht meer op het Groeipakket/kinderbijslag.
3. Je begint te werken
Je ouders ontvangen geen Groeipakket/kinderbijslag meer als je als werknemer of zelfstandige in hoofdberoep start.
Onder sommige voorwaarden kan je nog werken zonder dat je ouders het Groeipakket/kinderbijslag verliezen. Geef in de zoekfunctie jouw persoonlijk situatie in voor de correcte info.
Daarnaast wordt niet elke activiteit als “werk” beschouwd. Deze activiteiten hebben GEEN invloed op je Groeipakket/kinderbijslag:
- Vrijwilligerswerk (ook als je hiervoor een vrijwilligersvergoeding krijgt)
- Opleidingen die leren en werken combineren, zoals duaal leren (ook als je inkomen krijgt voor de gewerkte uren)
- Werken als au pair
- Betaalde of onbetaalde stages die deel zijn van jouw studie en nodig zijn om jouw diploma te kunnen halen.
Als je een stage doet die niet gelinkt is aan jouw opleiding, dan zijn de regels anders. Vraag dit na bij je uitbetaler.
4. Je verhuist naar het buitenland
In principe moet je in België wonen om Groeipakket/kinderbijslag te krijgen. Dat betekent dat jouw officiële adres (‘domicilie’) daar is, en je er ook verblijft.
Er zijn echter heel wat uitzonderingen voor jongeren die tijdelijk in het buitenland verblijven.
Lees hieronder meer.
Onder welke voorwaarden kan je het Groeipakket/kinderbijslag toch behouden als je naar het buitenland gaat?
Er zijn drie uitzonderingen waarbij je ouders het Groeipakket/kinderbijslag niet verliezen als je naar het buitenland gaat en waar er mogelijks een “algemene vrijstelling van schorsing” van toepassing is. Het kan zijn dat je niet voldoet aan de voorwaarden van de eerste uitzondering, maar wel aan die van de tweede of de derde.
1. Uitzonderingen op basis van je bestemming
Je ouders blijven het Groeipakket/kinderbijslag ontvangen, indien je naar:
- Een land binnen de EER gaat
- Een land buiten de EER waarmee België een overeenkomst over sociale zekerheid sloot: Algerije, Bosnië-Herzegovina, Marokko, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Tunesië en Turkije.
Zelfs indien je voor een langere periode dan 2 maanden per jaar gaat, kunnen je ouders het Groeipakket/kinderbijslag behouden als je naar een van deze landen reist.
Deze uitzonderingen gelden enkel als je alleen naar het buitenland gaat. Als een of beide ouders samen met jou in het buitenland verblijven en werken, zijn ze dus niet van toepassing.
2. Uitzonderingen op basis van de periode
Indien het land waar je naartoe wilt niet in bovenstaande lijst staat, is het nog steeds mogelijk dat je ouders het Groeipakket/kinderbijslag blijven ontvangen. Zo zijn er uitzonderingen op basis van de periode dat je in het buitenland bent:
- Je verblijft minder dan 2 maanden per jaar in het buitenland
- Je verblijft enkel tijdens schoolvakanties in het buitenland
Je moet wel nog altijd aan deze algemene voorwaarden voldoen:
- Je blijft gedomicilieerd in België
- Geen van jouw ouders werkt in het land waar jij verblijft
- Je krijgt geen andere soort kinderbijslag in dat land
3. Uitzonderingen op basis van de reden
Ga je naar een land dat niet in het lijstje van bestemmingen staat en ga je langer dan 2 maanden en/of buiten de schoolvakanties? Je ouders kunnen nog steeds het Groeipakket/kinderbijslag ontvangen op basis van de reden waarom je in het buitenland bent:
- Je studeert
- Je loopt stage
- Je doet vrijwilligerswerk
Geef in de zoekfunctie jouw persoonlijk situatie in voor de correcte info.
Welke documenten moet ik in orde brengen als ik naar het buitenland wil gaan en mijn Groeipakket/kinderbijslag wil behouden?
Afhankelijk van wat je in het buitenland wil doen en in welke situatie je je bevindt, zal je andere soorten documenten moeten invullen. Ongeacht of je in Brussel of Vlaanderen woont, zal je dezelfde documenten nodig hebben. Voor Brussel staan niet alle documenten online en kan je deze ofwel aanvragen via je uitbetaler of ze via de website van het Groeipakket (Vlaanderen) downloaden.
Geef in de zoekfunctie jouw situatie in om te weten te komen welke specifieke documenten jij nodig hebt.
Hier vind je ze allemaal op een rijtje:
Brussel
Vlaanderen